ייעוץ כלכלי » איך בונים תקציב משפחתי
לא סתם מרגישים בשנים האחרונות שיש טרנד חדש –
השגחה צמודה על הכספים הפרטיים ובחינה מדוקדקת של כל שקל שנכנס או יוצא. המציאות שאנו חיים בה אינה זולה והתנהלות או התנהגות לא אחראית עלולה לגרום לנזק כלכלי לכל אדם – רווק, בעל משפחה או בעל עסק.
הנושא של בניית תקציב ושמירה על המספרים שמחליטים עליהם כבר לא קשור אך ורק להכנסות וההוצאות אלא נוגע ישירות גם להתפתחות כלכלית ולאפשרויות הרבות שייפתחו בפני מי שמשכיל לחסוך ולהצליח להישאר עם הראש מעל המים בחשבון הבנק. אם עד כה עבור הרבה מאד אנשים או משפחות המטרה בתהליכים כאלה ואחרים הייתה לאזן את חשבון הבנק ולא להיות בחריגה מהמסגרת (במילים אחרות – לא להיות במינוס), הרי שהיום המטרה השתנתה והיא הפכה להיות – להישאר בפלוס ולהגדיל אותו ככל האפשר.
למה כדאי לשמור על הפלוס?
הנושא של בניית תקציב משפחתי נוגע לכל בני המשפחה והוא לא קשור אך ורק להתנהלות עם כספים אלא יש כאן הרבה מעבר לכך.
אופן ההתנהלות עם כסף היא סימן להתנהלות כללית כלפי נושאים שונים ולכן התנהגות פזרנית, למשל, יש בה כדי להצביע על התנהגות פזרנית או פזיזה גם בתחומים אחרים מתחומי החיים. מכאן, שאם מי מבני המשפחה ילמד להתנהג בפחות פזרנות עם כסף – ייתכן מאד שיהיה קל יותר להיות מחושב גם בלקיחת החלטות בנושאים אחרים. המסקנה המתבקשת היא שתהליך של בניית התקציב תשפיע לא רק על חשבון הבנק אלא תביא איתה שינוי גדול מאד לכל בני המשפחה – ביחד ולחוד.
ולמה לשמור על הפלוס? לכך יש כמה סיבות. ראשית – הסיבות הברורות מאליהן – לא לחרוג ממסגרת האשראי שמותאמת לצרכים ולהכנסות של המשפחה, לא להסתבך עם סניף הבנק שבו מתנהל החשבון וכמובן שם כסף ביתרת זכות בחשבון הבנק אפשר לעשות המון דברים – להתחדש ברהיטים, לטוס לחופשה או לקנות משהו שמאד רוצים. מעבר לכל אלה יש כאן עניין נוסף – יש כאן עמידה באתגר לא פשוט. כאשר מדובר בבני משפחה שביחד נכנסים לתהליך של בניית תקציב משפחתי – כל אחד לוקח על עצמו התחייבות והוא צריך לבצע שינויים שישפיעו לא רק על עצמו אלא על התוצאה הכללית שישיגו כולם ביחד. המטרה משותפת ואי אפשר להתנהל כפי שהיה עד כה. כשרואים שזה מצליח והשורות בחשבון הבנק נהיות ירוקות – אין תחושה טובה מזו ואז מה שבאמת רוצים – זה להמשיך בתהליך.
הפעולות הקשות שצריך לבצע, נכון, זה לא קל. זה לא רק לחשוב עשר פעמים לפני שמוציאים סכום מסוים של כסף אלא הרבה מעבר לכך. זה לעצור את ההתנהגות האוטומטית, זה להבין את המשמעות של הוויתור וכמובן – עצם הוויתור, דחיית הסיפוקים ולקיחת הנשימה העמוקה הזאת שבסופה פתאום יש תובנה חדשה – אפשר לוותר על הקנייה. זה הביטחון לגשת אל המנהל הישיר בעבודה ולבקש העלאה בשכר, כי כבר הרבה זמן חשים שהגיע הזמן לזה. זה להגיד לא – כל אחד לעצמו והמבוגרים שאומרים לא לילדים. אבל כל פעולה ופעולה כזאת – קשה, מאתגרת ונוגדת את ההתנהגות האוטומטית ככל שתהיה – תורמת את חלקה למטרה הגדולה והכוללת של כולם ביחד. וכשהתוצאה לא תאחר להגיע – תחושת סיפוק אדירה תורגש בקרב כל מי שלקח חלק בתהליך.
מעבר לסיפוק העצום שמרגישים כשרואים את הפלוס המיוחל בחשבון הבנק – יש כאן עוד כמה מסקנות שמגיעות לבד, בעצמן – מי שהגדיר את עצמו כפזרן פתאום מבין שהוא יכול גם אחרת. מי שחשב שאין לו סיכוי להצליח בתהליך מבין שהוא מסוגל לעמוד באתגרים. השינויים שבוצעו בשגרת המשפחה נראים כעת אינטואיטיביים ואין שום סיבה שלא להמשיך בהם (הכנת ארוחה מפוארת בבית במקום במסעדה או הליכה ברגל במקום לנסוע עם הרכב). תובנות שונות אודות ההתנהגות האישי והמשפחתית מחלחלות בקרב כל אחד באופן אישי וגם מתגלות בתמונה הכללית שכולם שותפים לה. מכאן – שבניית תקציב משפחתי לא מדברת רק על כסף ויש בה הרבה צדדים התנהגותיים חשובים. חיי המשפחה כולה עומדים להשתנות לטובה!
זה נשמע מצוין, אז איך מתחילים?
הצעד הראשון, כמו גם ההבנה שדרוש שינוי עמוק הם צעד לא קטן בתחילת הדרך. בעזרת יועץ כלכלי למשפחות אפשר להתאים את התהליך לכל משפחה בנפרד, שכן לכל אדם ולכל משפחה ההתנהלות שלהם ואי אפשר לאמץ פעולות או החלטות כלשונן כפי שאומצו על ידי מישהו אחר. חלק מהתהליך כרוך בחישובים מדויקים של הכנסות והוצאות, קבלת החלטות על ויתורים או צמצום משמעותי וכמובן – החלת שינויים מעשיים ופרקטיים – השארת כרטיס האשראי בבית, הליכה ברגל, ויתור על יציאה לבילוי ועוד. חשוב מאד לציין שכל יועץ מקצועי ישאיר מעט מרווח לבילויים ומותרות במידה ובני המשפחה יבקשו זאת וצריך יהיה למצוא את התמהיל הנכון והנוח ביותר לעשות כן אבל ברגע שכל בני המשפחה מגויסים לתהליך ויודעים שיש כאן מטרה משותפת חשובה – אין ספק שזו הגישה הנכונה לצאת איתה לדרך.
חשוב מאד לפנות אל יועץ כלכלי מנוסה ומיומן, כזה שגם יש לו חשיבה יצירתית פורצת גבולות, זאת על מנת שהוא באמת יוכל למצוא את הדרך המתאימה ביותר עבור כל לקוח או כל משפחה לצלוח את התהליך בדיוק כמו שמתאים להם. התקשורת האישית והכימיה איתו חייבות להיות טובות וחיוביות, שכן אין זה קל לשתף במידע כספי אישי אדם זר, מקצועי ככל שיהיה. כאשר בני המשפחה יחושו שהיועץ שילווה אותם אינו ביקורתי או שיפוטי ושהמטרה היחידה שלו היא הצלחת התהליך שלהם – ללא ספק גם זה צעד חשוב מאד בדרך אל המטרה.