ייעוץ כלכלי » ייעוץ עסקי » תזרים מזומנים – התמודדות עם בעיות נזילות

תזרים מזומנים – התמודדות עם בעיות נזילות

התמודדות עם בעיות נזילות וקשיים כלכליים על ידי שיפור תזרים המזומנים

אילו סיבות גורמות לקשיים כלכליים בעסקים ולסגירתם?

בתקופה שבה העסק לא מצליח לייצר כמות גדולה של הכנסות בהשוואה להוצאות, ומקורות המימון אוזלים, מתחילות בעיות נזילות שמסכנות את העסק. שלב זה בחייו של עסק קטן או בינוני עשוי להיות קריטי, משום שללא תזרים מזומנים שוטף יתקשה לרכוש ציוד מספקים, לשלם לעובדים ולהשקיע בפרסום ובשיווק. במאמר זה נעמוד על חשיבות הייעוץ העסקי בביצוע תוכנית הבראה לעסק שתסייע להחזירו לאיתנות כלכלית.


התוצאה של כל העסקים החווים קושי תזרימי היא זהה: שורת הרווח של העסק יורדת והוא אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו. הסיבות לכך הן מגוונות.

תהליך ייעוץ עסקי אצלנו

1
בחינה להוזלת חיובי המס השוטפים
2
תחזית תזרים
מזומנים מעודכנת
3

תוכנית עבודה /
עסקית עתידית

4

כלים לשליטה
ובקרה שוטפת

ממה נובעות הבעיות בניהול תזרים מזומנים?

חלק מהעסקים סובלים בשל המשבר הכלכלי, כתוצאה ממגפת הקורונה והסגר כיום. עסקים אחרים אינם מתופעלים ביעילות, ולכן ההוצאה הנדרשת להפקת ההכנסה גבוהה מדי, חלק מהעסקים מתמודדים עם בעיות של גניבת סחורה ויש הנופלים בשל תמחור לקוי של השירותים.

 

מדיניות המיסוי הנוקשה בארץ עשויה אף היא להעיב על תזרים המזומנים של חלק מהעסקים. במהלך תהליך הייעוץ העסקי נבחנים ההיבטים השונים בפעילות העסק בדרך זאת ניתן לזהות מהן הסיבות לירידה ברווחים או לפגיעה בתזרים, ולבנות תוכנית עסקית מעודכנת ותחזית תזרים מזומנים, המתאימים למציאות המשתנה.

 

על פי דו”ח תקופתי של מצב העסקים הבינוניים והקטנים משנת 2018 שהופק על ידי משרד האוצר, בישראל היו בשנת 2017 כ-276,000 עסקים קטנים המופעלים על ידי עצמאיים ללא עובדים, 57,000 עסקים קטנים המעסיקים עובדים, 166,000 עסקים זעירים המעסיקים פחות חמישה עובדים, ו-40,000 עסקים בינוניים המעסיקים 99-20 עובדים. סה”כ מעט פחות מ-550,000 עסקים. למרבה הצער, בשנה ממוצעת נסגרים למעלה מ-50,000 עסקים המהווים כ-10% מסך העסקים.

 

מרבית העסקים שנסגרים, עושים זאת בשנת חייהם הראשונה. הסיבה המרכזית לכך היא העובדה שתהליך בניית התוכנית העסקית לא לקח בחשבון את העובדה שמלבד עלויות ההקמה יזדקק העסק גם להון חוזר לצורך תפעולו בתקופת חייו הראשונה עד שיעמוד על רגליו באופן עצמאי ורווחי. לשם דוגמה, בשנת 2017 נפתחו 57,050 עסקים ונסגרו 43,238 עסקים (חלקם וותיקים ואינם נמנים על העסקים שנפתחו באותה שנה.)

אשראי בנקאי למימון הפעילות השוטפת של העסק

לאחר שהתגלו הבעיות הגורמות לעסק לפעול בהפסד או בתזרים מזומנים שלילי, יש לחשב מהו הסכום הנדרש כדי להחזיר את החובות לספקים ולגופים אחרים ולאזן את תזרים המזומנים של העסק. לאחר מכן, מחושב הסכום הנדרש כדי להעלות את העסק למסלול של רווח תוך זמן סביר. בשלב זה נבחנת האפשרות להשתמש באשראי בנקאי למימון הפעילות השוטפת של העסק עד אשר יעמוד על רגליו באופן עצמאי.

 

ישנו פרדוקס מסוים בתחום המימון הבנקאי. כאשר עסק מתחיל לסבול מבעיות נזילות, הסיכויים שלו לקבלת הלוואה לשיקום יורדים, משום שהבנק מעוניין לגדר סיכונים. דווקא בשלב הזה בעל העסק נאלץ להעמיד הערבויות לכיסוי ההלוואה. חלק מבעלי העסקים בוחרים להעמיד ערבויות אישיות, כמו נכסים פרטיים או חסכונות כנגד ההלוואה מתוך הנחה שהעסק יצמח. אך, אם לא מתבצע שינוי מהותי בדרך שבה העסק פועל, ההפסדים עשויים להימשך, ובעל העסק עשוי לאבד הן את הון החברה והן את החסכונות שצבר עם השנים.

 

לכן, במהלך ייעוץ עסקי חשוב לזהות את נקודות הזמן שבהן העסק מתחיל קשיי נזילות, ולהתחיל לגייס מקורות מימון כבר כשצצה הבעיה הראשונית לשלם לספקים. חשוב לבדוק גם מספר אפשרויות מימון חלופיות, מבלי להכנס להלוואות קצרות טווח על ידי גופים הגובים ריבית גבוה. במקביל רצוי לטפל בגורמים לחוסר האיזון התזרימי על מנת למנוע הישנות התופעה בעתיד.

התנהלות מול ספקים

עסקים הנמצאים במשבר צריכים להתחיל לעבוד עם הספקים שלהם ולעדכנם, כדי לצאת ממצב הביש אליו נקלעו. הן העסק והן הספק לא ירצו להסתכן במצב שבו הסחורה שכבר הוזמנה ונמכרה – לא תשולם. כאשר יש ליווי של יועץ עסקי מקצועי, ניתן לתכנן יחד באופן המיטבי ביותר את אפשרויות המימון של הסחורה, ולבחון איך ניתן לפרוס לתקופה ארוכה יותר את החוב לספק.
עקרון זה מתאים, מן הסתם, לעסקים המוכרים מוצרים פיזיים או זקוקים לחומרי גלם כדי להפעיל את העסק בצורה שוטפת.

 

התשלומים השוטפים
קיימים תשלומים שוטפים שעל העסק להפריש מדי חודש. תשלומים אלה יכולים להיות מע”מ ומיסים, עלויות ביטוח, שכר דירה, ארנונה, תשלומים עבור חשמל ומים, עלויות תקשורת ומשכורות עובדים. חשוב למצוא את הדרך שבה ניתן לצמצם את העלויות הללו למינימום. חלק מהעסקים שאינם נמצאים בהתחייבות ארוכת טווח מול בעלי הנכס, עשויים לגלות שמעבר למשרדים בעלות חודשית נמוכה יותר, יכול להפחית משמעותית את ההוצאות של העסק. אחרים יכולים לגלות כיצד ניתן להתייעל ולהמשיך להפעיל את העסק עם כמות קטנה יותר של עובדים.

 

ראייה רחבה וניסיון מצד יועץ עסקי הבוחן את הפעילות של החברה בצורה אובייקטיבית, תוכל לסייע למצוא את הדרך הנכונה להתייעל, או בחלק מהמקרים למצוא את מקורות המימון, בצורת הלוואה או השקעה, כדי להמשיך ולשלם את החשבונות החודשיים והמשכורות מבלי להעמיק את החוב של החברה.

האם עסקים שהגיעו לקשיי נזילות יכולים לשרוד?

חשוב לדעת כי קשיים כלכליים מלווים עסקים רבים, שהצליחו לשרוד לאורך שנים רבות בזכות תוכנית התייעלות מקיפה. היות ומדובר בסיטואציה לא קלה, הן מהבחינה הכלכלית והן מבחינה רגשית, חשוב להיעזר באיש מקצוע שליווה עסקים רבים במצב דומה, ויכול לזהות כיצד להשיב את העסק למסלול הנכון ולהתחיל להרוויח.

 

ייעוץ עסקי יכול לשנות בתוך מספר חודשים את התמונה הכלכלית של העסק, תוך מיפוי התחומים הגורמים לעסק לקשיים כלכליים וזיהוי מקורות מימון חדשים. חשוב להתחיל את התהליך מתוך ההבנה כי ידרשו ויתורים ושינויים מסוימים. אך אינכם חייבים לוותר על החזון שהיה לכם כאשר פתחתם את העסק לראשונה. ליווי של האדם הנכון לעסק יכול להיות חבל ההצלה שלו והתחלה של “חישוב מסלול מחדש” להצלחה.

האתגרים שאיתם מתמודדים העסקים הקטנים והבינוניים

ישנם מספר אתגרים נפוצים עמם מתמודדים עסקים הנמצאים בקושי תזרימי:

אם הבנק מזהה קושי תזרימי הוא עשוי לבטל את מסגרת האשראי או לצמצמה. בשלב הזה עסקים רבים טועים ופונים לאפיקים שונים המציעים מימון מהיר ונוח, אך הריבית עליהם גבוהה ומכניסה את העסק הנמצא בקשיים לבוץ. תכנון וייעוץ עסקי ובנייה של תוכנית הבראה יכולים לסייע להוכיח לבנק כי העסק מסוגל לשרוד, ולנסות לפתוח חלק ממקורות המימון מחדש תוך הקטנת התשלומים החודשיים.

והפרסום של העסק וקשה יותר לגייס לקוחות חדשים. בשלב זה כמות ההכנסות יורדת אף יותר ויש למצוא את הדרך להמשיך ולהזרים הכנסה לעסק בכל דרך. כדי להתחיל תהליך הבראה ניתן לזהות איך למקסם את ההכנסה המתקבלת מעסקאות קיימות, ולמצוא אפיקי שיווק חדשים או שווקים שעוד לא מומשו, כדי להגדיל את כמות העסקאות המתבצעת מדי חודש.

כאשר דירוג האשראי יורד. חשוב לנסות ולאתר ספקים נוספים, ולבחון אם ניתן למצוא מוצרים דומים בעלות נמוכה כדי להגדיל את הרווחים מכל מכירה. יועץ עסקי מנוסה יוכל לבחון האם השירותים והמוצרים מתומחרים בצורה נכונה ולסייע בתכנון נכון יותר של המלאי. כמו כן, ניתן לזהות באמצעות ניתוח מעמיק אם יש מוצרים שאינם נמכרים ולהוריד אותם מקו המוצרים של העסק.

בין מעסיקים לעובדים רבים נבנה קשר ארוך המקשה על פיטורין בעת משבר. חשוב לזהות אם ישנם עובדים שאינם נחוצים לפעילות השוטפת של העסק ,ולצמצם את שעות עבודתם, או לבחור באפשרות של פיטורין למרות הקושי. קריסה של העסק עשויה לגרום לכל העובדים לאבד את משרתם, ולכן יהיה כואב פחות להתייעל מאשר לוותר על העסק. במהלך ייעוץ עסקי מקצועי ניתן לזהות האם שינוי מצבת העובדים יכול לסייע.

ייעוץ עסקי שעובד מהיום הראשון!

לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית ללא עלות השאירו פרטים ואחזור אליכם

השאירו פרטים

בואו נצא לדרך משותפת

טופס יצירת קשר
השארו לנו פרטים

הגעת להחלטה הנכונה

אני כאן
לעזור לכם